Cum pot fermierii să primească despăgubiri pentru pagubelor produse de secetă

Cum pot fermierii să primească despăgubiri pentru pagubelor produse de secetă
Publicat: 19/08/2015, 17:03

Tanczos Barna a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, la Miercurea Ciuc, că atrage atenția tuturor fermierilor că vor beneficia de compensarea pagubelor provocate de secetă doar dacă anunță primăriile pe raza cărora locuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Atrag atenția tuturor fermierilor, nu numai din județul Harghita, ci și la nivel național că procedurile de despăgubire pentru pagubele cauzate de secetă pornesc cu cererea fermierului, care se depune la primăria pe raza căreia își are domiciliul. Niciun leu nu va fi plătit fără ca fermierul să își anunțe pagubele la nivelul acestei comisii locale, care se formează prin grija primarului și care face prima eveluare a pagubelor. Chiar dacă ministerul lucrează la hotărârea de guvern prin care pe sistemul de minimis vor plăti anumite sume pentru aceste calamități, nimeni nu va fi despăgubit, niciun leu nu va fi plătit dacă nu a fost anunțată paguba”, a spus Tanczos Barna.

Potrivit acestuia, fermierul trebuie să depună o cerere la primărie, în care va specifica suprafața afectată de secetă, cultura și paguba suferită, apoi comisia locală pentru situații de urgență va evalua situația pe teren, va aprecia suprafața, procentrul de afectare și va estima valoarea pagubelor, iar ulterior comisia județeană pentru situații de urgență va verifica veridicitatea datelor, va întocmi situația centralizată și o va înainta Ministerului Agriculturii.

Tanczos Barna a dat ca exemplu județul Harghita, unde o comisie județeană se va deplasa, începând cu 21 august, în fiecare comună și va verifica evaluările făcute pe plan local, le va centraliza, urmând ca până în 31 august să fie înaintate Prefecturii.

„Ar fi păcat ca județul Harghita să rămână pe dinafară, au fost pagube foarte mari și la culturile de cartofi și la porumbul siloz, pe pășuni, fânețe, deci în următoarele zile fermierii trebuie să se deplaseze la primărie, pentru a depune cererile de despăgubire”, a spus senatorul Tanczos Barna.

La rândul său, directorul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Torok Jeno, a declarat corespondentului MEDIAFAX că până în prezent în județ a fost raportată o suprafață afectată de secetă de 162.748 de hectare, cea mai afectată cultură fiind cea de cartof, cultura de bază în Harghita.

„Din suprafața de 162.784 de hectare afectată de secetă, 2.760 de hectare sunt cultivate cu porumb, 14 hectare cu sfeclă de zahăr și 4.900 de hectare cu cartofi, adică mai mult de jumătate din suprafața însâmânțată cu cartofi în județ, care a suferit un grad de afectare cuprins între 35 și 45 la sută”, a spus șeful DADR Harghita.

El a adăugat că seceta a mai calamitat în Harghita 18.750 de hectare cultivate cu plante furajere perene, 3.100 de hectare cu plante furajere anuale, aproape 2.000 de hectare cu porumb siloz, 72.950 de hectare de fâneață și 58.550 de hectare de pășune.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara luni că autoritățile vor acorda diferențiat despăgubirile specifice fermierilor mici și fermierilor mari, pentru cei din urmă fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Totodată, ministrul susținea că nu există o evaluare precisă a efectelor secetei în agricultură.

Tot luni, reprezentanții agricultorilor, ale căror culturi au fost grav afectate de secetă în ultimele luni, se declarau nemulțumiți de durata evaluării pagubelor de către autorități, dar și de ineficiența cheltuielilor cu sistemul de irigații.

La începutul lunii august, președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, a declarat pentru MEDIAFAX că seceta a afectat grav culturile agricole din acest an, a determinat producătorilor pierderi de peste 2 miliarde de euro, reprezentând investiții nerecuperabile, și va majora prețurile produselor românești, în perioada următoare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal